1. Produs universal de curățare
Ingrediente necesare:
- O parte oțet din alcool alb
- O parte apă
- Coajă de lămâie
- Crenguțe de rozmarin
Amestecați ingredientele menționate mai sus, apoi turnați soluția pregătită într-un pulverizator și agitați bine. Lăsați amestecul la macerat timp de o săptămână, astfel încât ingredientele să acționeze împreună. Acest produs de curățare universal este ideal pentru îndepărtarea petelor de apă dură, curățarea ferestrelor și a coșurilor de gunoi. De asemenea, puteți utiliza acest produs pentru a curăța petele de pe pereți sau covoare, pentru a curăța mașina de spălat vase și multe altele. Trebuie însă să aveți în vedere că oțetul este în sine un ingredient agresiv și nu este potrivit pentru toate suprafețele. Evitați curățarea blaturilor de granit și marmură, a plăcilor de piatră și a lemnului masiv.
2. Soluție de curățare și deodorant pentru bucătărie
Ingrediente necesare:
- 4 linguri bicarbonat de sodiu
- Apă caldă
Tot ceea ce aveți nevoie pentru a curăța mobilierul de bucătărie, electrocasnicele și frigiderul, este bicarbonatul de sodiu. Este un agent de curățare excelent și poate reda strălucirea chiuvetelor și electrocasnicelor din oțel inoxidabil. Pur și simplu înmuiați un burete sau o cârpă în soluția preparată și curățați bine suprafața. Acest produs funcționează cu o eficiență totală și pentru curățarea cuptorului murdar.
3. Soluție pentru curățarea sticlei
Ingrediente necesare:
- 2 căni de apă
- 1/2 cană de oțet din alcool alb sau oțet de mere
- 1/4 cană de alcool
- 1-2 picături de ulei esențial pentru aromă
Vă pregătiți să spălați geamurile? Combinați aceste ingrediente și turnați soluția rezultată într-un pulverizator. Evitați să curățați geamurile într-o zi cu soare puternic, deoarece soluția se va usca prea repede și va lăsa urme. Funcționează la fel de bine și pentru ușile de sticlă de la duș, măsuțele de cafea sau alte suprafețe și obiecte din sticlă. Puteți utiliza acest produs și pentru oglinzi. Pulverizați mai întâi soluția pe un șervețel de hârtie sau pe o cârpă moale, apoi ștergeți oglinda.
4. Șervețele dezinfectante
Ingrediente necesare:
- 1 cană de apă
- 1/4 cană de oțet din alcool alb
- 8 picături de ulei esențial de eucalipt
- 8 picături de ulei esențial de lămâie
- 8 picături de ulei esențial de arbore de ceai
- 15-20 bucăți de material textil (tăiate dintr-o cămașă veche, prosoape sau alte bucăți de material textil)
Amestecați bine apa, oțetul și toate uleiurile esențiale. Așezați bucățile de material într-un recipient curat. Turnați amestecul peste bucățile de material textil, astfel încât să poată fi bine înmuiate în soluție. Lăsați-le câteva minute să absoarbă soluția. Apoi, puteți utiliza aceste șervețele la fel cum ați utiliza șervețelele cumpărate din magazin.
5. Soluție de curățare pentru gresie
Ingrediente necesare:
- 1/2 cană de bicarbonat de sodiu
- Săpun lichid
- 5-10 picături de ulei esențial de levănțică, arbore de ceai sau rozmarin
Puneți bicarbonatul de sodiu într-un castron și adăugați treptat săpun lichid. Amestecați până obțineți o consistență similară unui sos și apoi adăugați uleiul esențial. Înmuiați un burete sau o cârpă în amestec și apoi frecați pardoseala. Clătiți bine. Pentru rezultate mai bune, puteți utiliza o felie de lămâie tăiată, în loc de burete, pe care să o înmuiați în amestecul pregătit.
6. Soluție împotriva depunerilor excesive de praf
Ingrediente necesare:
- 10 picături de ulei esențial de lămâie
- 2 linguri de suc de lămâie 100% natural
- 3-5 picături de ulei de măsline extra virgin
- Un pulverizator
Adăugați toate ingredientele în pulverizator și agitați ușor, pentru a le combina. Pulverizați direct pe suprafața de pe care doriți să îndepărtați praful, apoi ștergeți cu o cârpă din microfibră. Agitați din nou înainte de fiecare utilizare. După aplicare, va rămâne un strat protector care va preveni acumularea excesivă de praf.
7. Îndepărtarea mucegaiului și reziduurilor de săpun din cadă și cabina de duș
Ingrediente necesare:
- 1/4 săpun lichid
- 3/4 oțet din alcool alb
- Apă
- Un pulverizator
- O cârpă din microfibră
Încălziți oțetul în cuptorul cu microunde. Aveți grijă să nu fie prea fierbinte. Adăugați cu atenție oțetul în pulverizator. Utilizați o pâlnie pentru a evita arsurile. Adăugați săpunul lichid și agitați ușor. Pulverizați soluția. Stropiți bine toate zonele afectate din baie. Lăsați soluția să acționeze cel puțin 30-45 de minute sau chiar peste noapte. Clătiți și ștergeți cu o cârpă.
8. Curățarea capului de duș
Ingrediente necesare:
- Oțet din alcool alb
- O pungă de plastic
- O perie
Turnați oțetul în punga de plastic și introduceți în ea capul de duș, după ce îl demontați de pe furtunul de alimentare cu apă. Lăsați-l să stea câteva ore și veți observa rezultatele, capul de duș va arăta ca nou. Apoi, utilizați peria pentru a îndepărta depunerile de calcar dizolvate din duze. Clătiți bine cu apă.
9. Curățarea sistemului de scurgere
Ingrediente necesare:
- 1 cană de bicarbonat de sodiu
- 1 cană de sare
- 1/2 cană de oțet din alcool alb
- 1/2 cană de suc de lămâie 100% natural
- Apă
Presărați bicarbonatul de sodiu și sarea în gura de scurgere. Turnați oțetul peste ele. Lăsați să acționeze timp de 5 minute. Adăugați sucul de lămâie. După 15 minute, turnați 2 cești de apă clocotită în gura de scurgere și clătiți bine.
10. Soluție de curățare pentru pardoseală
Ingrediente necesare:
- 4 căni de apă caldă
- 1 cană de suc de lămâie
- 3 căni de oțet din alcool alb
- 1/2 cană de săpun lichid
Amestecați toate ingredientele în mod corespunzător. Turnați amestecul într-o găleată și curățați podeaua cu ajutorul unui mop.
Produsele de curățare pe care le puteți prepara acasă sunt mai ecologice, mai sănătoase și mai ieftine decât cele cumpărate din magazin. Locuința dvs. va străluci și va avea un miros plăcut. În plus, veți avea mereu la dispoziție astfel de produse de curățare. Atunci când le epuizați, puteți să pregătiți cu ușurință altele noi, deoarece majoritatea ingredientelor sunt de obicei disponibile.