Cum să-ți răcorești interiorul fără a consuma energie electrică

Cum să-ți răcorești interiorul fără a consuma energie electrică

Mulți dintre noi iubim vara. Vacanța de vară la malul apei, relaxare plăcută cu o băutură în mână sau joaca pe plajă. Dar vremea caldă ne arată adesea părțile mai puțin distractive - temperaturile tot mai ridicate se transformă într-un iad obositor. Aerul condiționat este acum o chestiune de la sine înțeleasă, dar adesea vine cu costuri foarte mari pentru achiziție, instalare și consum de energie. De aceea e bine de știut că sunt mai multe modalități de a evita supraîncălzirea interiorului, de a asigura o viață confortabilă și de a economisi bani. Cum faci acest lucru?

 

Răcire interioară

 

Răciți ușor și ieftin

Fie că locuim într-o casă sau într-un apartament, temperaturile ridicate care urcă până la treizeci de grade depășesc cu ușurință limita de confort termic. Întrucât mulți dintre noi nu avem ocazia să petrecem timp în apă mai rece, există trucuri și soluții interesante pentru a vă face viața mai plăcută fără a vă goli portofelul. Pentru a avea mai puține probleme încă de la început, este important să te gândești în prealabil la un microclimat potrivit, adică atunci când construiești o casă sau remodelezi un apartament.

Dacă plantăm verdeață în jurul casei sau izolăm casa cu materiale de o calitate mai bună și astfel îi asigurăm în prealabil umbrirea necesară, aceste lucruri sunt de mare ajutor. Dar chiar dacă nu te-ai gândit din timp la lucrurile aceste, tot mai există soluții.

 

Umbrirea corectă

 

1. Puțină umbră

Una dintre cele mai comune și populare alternative de răcire este umbrirea eficientă. Datorită acesteia, lumina directă a soarelui nu poate pătrunde în interiorul caselor noastre și vom păstra încăperile mai răcoroase. Un truc bun e utilizarea jaluzelelor standard sau a draperiilor în interior, dar și a jaluzelelor exterioare sau a altor elementele de umbrire. Acestea vor ajuta la prevenirea supraîncălzirii fațadei și a ferestrelor.

 

Ventilator

 

2. Ventilatorul e prietenul nostru

Un ventilator care nu ne afectează prea mult bugetul poate fi și un excelent ajutor la răcirea casei. Îl putem așeza în încăperea unde stăm și sigur va răci puțin aerului. De asemenea, poate putem pune o găleată pentru gheață sau sticle de plastic înghețate cu apă în fața ventilatorului. Aerul rece va fi suflat prin încăpere. În cazul unui ventilator de tavan, ar trebui să-l direcționăm astfel încât să se rotească în sens opus și aerul cald să iasă din casă.

 

Ventilare

 

3. Cearceafuri umede

Mai sunt și alte metode care pot fi folosite pentru o cameră mai răcoroasă. În fața fereastrei prin care aerisim cel mai des camera, putem pune un cearceaf, pe care l-am înmuiat în prealabil în apă rece și l-am stors. Aerul care trece prin cearceaful ud se răcește. În acest fel, putem umezi plasa de insecte, care se află adesea pe fereastră. Ventilația în sine este, de asemenea, importantă. La temperaturi ridicate se recomanda aerisirea preponderent noaptea. Este ideal să deschizi două ferestre în casă, să faci un curent de aer pentru câteva minute și să lași aerul să circule.

 

Răcirea plapumei

 

4. O metodă ca în Sahara

Se știe că locuitorii țărilor unde e cald tot timpul nu se acoperă cu pilote călduroase în timpul somnului, iar noi ar trebui să facem exact același lucru în cazul căldurii. În loc de o pilota groasă, se recomandă să aveți un prosop înmuiat în apă călduță sau prerăcit la frigider. Totuși, dacă nu ne putem imagina somnul fără plapumă, există și o alternativă în acest sens - să înlocuim lenjeria călduroasă cu satin sau un material mai „rece”. Sunt produse și saltele atât cu parte de vară, cât și cu una de iarnă, iar partea de vară vă ajută să evitați căldura și umezeala.

 

Oprirea aparatelor

 

5. Lăsați aparatele oprite

În epoca modernă de astăzi, nu ne putem imagina viața fără aparate utile. Cu toate acestea, atunci când sunt conectate la electricitate, acestea reprezintă o sursă semnificativă de căldură în cameră. Prin urmare, este indicat să lăsați conectate doar acele dispozitive de care chiar aveți nevoie atunci când e cald afară, celelalte putând fi complet oprite sau deconectate de la rețea.

 

Aer cald

 

6. Mai bine mai jos decât mai sus

Adevărul este că atâta timp cât aerul cald se ridică, aerul rece rămâne mai jos. În timpul verii, ar trebui să stăm mai des la etajele inferioare sau să petrecem mai mult timp la subsol.

 

Becuri economice

 

7. Alegerea becurilor contează

Dacă cumpăram un LED în loc de un bec clasic, vom ajuta și la răcirea spațiului. Becul LED aduce mai puțină căldură în camera pe care o luminează și este, de asemenea, mai economic.

 

Mobilier colorat

 

8. Culoarea poate face minuni

Când spunem vară, rareori ne gândim la negru. Și e foarte bine așa. Culoarea neagră poate fi un mare dușman în zilele toride de vară, chiar și în cazul interiorului. Culorile închise absorb căldura și astfel cresc temperaturile din casă. Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la înlocuirea întregului mobilier întunecat și a tuturor echipamentelor.

Soluția poate fi alegerea corectă a accesoriilor și textilelor. De exemplu, putem acoperi canapeaua cu o păturică ușoară, înlocuim pernele și fețele de masă decorative, înlocuim scaunele întunecate cu altele mai deschise sau ne bucurăm de flori colorate în ghivece la îndemână, pe care le așezăm pe un stand elegant BAMIR. Un sfat: culoarea galbenă ar trebui evitată pentru că atrage insectele.


 

Pergolă

 

9. Să îmblânzim soarele de afară

Dacă aveți o terasă sau o grădină, pregătiți-vă pentru vară afară. Pe lângă confortul deosebit, cu alegerea corectă a mobilierului de grădină, vă puteți asigura și că soarele direct nu strălucește direct în interior. Pe lângă plante, umbrelele de soare, corturile sau pergolele sunt, de asemenea, o formă de umbră mult mai ieftină și mai accesibilă.

Alege elementele potrivite pentru tine din oferta noastră de mobilier de grădină la kondela.ro.