Cultivarea propriilor fructe și legume proaspete poate fi dificilă dacă locuiți la bloc, dar nu este imposibilă. În acest articol veți găsi 7 plante ușor de cultivat pe balcon: plante aromatice, ridichi, ardei iute, pătrunjel, mazăre, roșii și căpșuni. Însă, citiți mai întâi regulile generale pentru cultivarea semințelor sau răsadurilor.
Reguli universale pentru cultivarea semințelor.
Când cultivați semințe, aveți grijă să nu le puneți prea multe într-un ghiveci. Udarea se face doar prin pulverizare. În momentul în care răsadurile dumneavoastră încep să devină prea aglomerate, este necesar să le separați. Extrageți-le cu grijă împreună cu rădăcinile și plasați-le într-un ghiveci. Nu vă grăbiți să le transplantați complet din ghiveciul de semințe. Dacă ați semănat semințele de exemplu acum, în martie, momentul ideal pentru transplantare va fi în mai. Depinde de plantă.
Reguli universale pentru cultivarea răsadurilor.
La începutul primăverii, piețele încep să umple cu primele răsaduri pentru plantare. Tratați răsadurile cumpărate, în același mod în care ați fi făcut-o dacă le-ați fi crescut singur la dumneavoastră acasă. Transplantați răsadurile în ghivece mai mari care conțin un substrat adecvat. Când cumpărați răsaduri, economisiți timp, dar, pe de altă parte, nu știți în ce fel de substrat și în ce condiții au fost cultivate. Prin urmare, achiziționați-le doar de la furnizori acreditați. În caz contrar, recolta dumneavoastră poate fi distrusă rapid de mucegai.
Vă recomandăm: La cultivarea semințelor aveți cea mai mare siguranță în ceea ce privește mediul în care cresc plantele dvs. De asemenea, o contribuție importantă la succesul recoltei o aduc și serele și mini-serele de balcon, care protejează plantele de fluctuațiile vremii de primăvară. Avantajul este și faptul că în acest fel răsadurile nu ocupă spațiu în interiorul apartamentului dumneavoastră.
Ierburile aromatice
Ierburile proaspete din magazine sunt mult prea scumpe în raport cu cantitatea pe care o primiți. Este mult mai profitabil să le cultivați chiar dumneavoastră pe balcon. Cumpărați un substrat potrivit pentru cultivarea ierburilor aromatice. Nu exagerați cu udarea plantelor. Excesul de umiditate în ghivece este ceea ce distruge majoritatea recoltelor grădinarilor amatori. Amintiți-vă că plantele cresc într-un ghiveci închis, de unde apa nu are cum să se scurgă. Parțial, această problemă poate fi rezolvată prin asigurarea drenajului în partea de jos a vasului cu ajutorul pietrișului sau argilei expandate. Respectați regula - mai bine mai puțin și mai des.
Ridichile
Sunt plante cu creștere rapidă, care pot fi cultivate în recipiente și nu necesită mult spațiu. Pentru cultivarea ridichilor, un recipient cu adâncime de cel puțin 15 cm este ideal. Ridichile cresc foarte bine într-un sol permeabil, humos și ușor umed. Au nevoie de udare regulată, deoarece se usucă mai repede decât alte plante. Aceste bile roșii preferă razele de soare în detrimentul umbrei. Locul ideal pentru creșterea ridichilor este pe partea de sud sau sud-vest a balconului. Ridichile sunt gata pentru recoltare în aproximativ 4-6 săptămâni de la plantare. Avantajul este că le puteți planta din primăvară până în toamnă, până când temperatura scade sub 10°C.
Vă recomandăm: La Kondela am rămas surprinși de eficiența cultivării plantelor într-un ghiveci inteligent BIOR. Are un sistem de auto-irigare și iluminare cu LED cu temporizator și înălțime reglabilă. Faceți clic aici pentru a afla mai multe.
Ardeiul iute
Cultivarea ardeilor iuți a crescut semnificativ în popularitate în ultimii ani. Dacă și dumneavoastră doriți să faceți parte din comunitatea cultivatorilor de ardei iuți, avem o veste minunată pentru dumneavoastră - nu este deloc dificil! Ardeii iuți au nevoie de mult spațiu pentru a crește, așadar alege un ghiveci suficient de mare, cu un diametru de cel puțin 20 cm. Pentru ardeii iuți, alege un sol cu conținut ridicat de nutrienți și bine drenat. Plantele sunt exigente în ceea ce privește substanțele nutritive, așadar va trebui să le fertilizați o dată la două săptămâni. Ardeii iuți provin din America de Sud, sunt plante iubitoare de căldură. Așezați-le într-un loc însorit și asigurați-vă că solul este întotdeauna umed, dar nu prea ud.
Arpagicul
Arpagicul este o plantă excelentă pentru grădinarii începători. Această plantă aromatică este ușor de cultivat și conferă o aromă unică tuturor felurilor de mâncare. O puteți planta într-un ghiveci rotund cu un diametru de cel puțin 20 de centimetri. Ca substrat, utilizați sol nisipos, la care adăugați compost. Arpagicul preferă solul umed, dar nu exagerați cu udarea - este sensibil la solul acid și umed. Fiți atent și la amplasarea ghiveciului și evitați expunerea directă la soare. Puteți recolta arpagicul în orice moment în timpul sezonului de creștere. Tăiați planta câțiva centimetri deasupra rădăcinilor pentru a o recolta, iar aceasta va crește în continuare.
Mazărea
Mazărea este o opțiune excelentă pentru cultivarea pe balcon. Va crește bine dacă o plantați într-un vas adânc (cel puțin 30 cm) cu găuri de drenaj. Mazărea trebuie să fie plantată într-un sol bine drenat și ușor umed. Plasați-o într-un loc însorit, dar nu în lumină directă. Planta trebuie udată într-un mod corespunzător. Nu are nevoie de prea multă apă, dar în același timp solul nu trebuie lăsat să se usuce. De îndată ce planta are două-trei frunze, fixați-le cu ajutorul unui suport solid, cum ar fi arcurile GILDO sau tija HOMS. Mazărea este potrivită pentru consum după 50-70 de zile de la plantare.
Roșiile
Roșia este o legumă populară și o alegere excelentă pentru cultivarea pe balcon.
Pentru a cultiva roșii pe balcon, trebuie să alegeți un soi potrivit pentru cultivarea în ghiveci. Soiuri precum roșiile cherry sau roșiile de terasă s-au dovedit ideale. Ghiveciul ar trebui să fie suficient de mare, adânc de cel puțin 30 de cm, cu un diametru de cel puțin 40 de cm sau o lungime de 50 de cm.
Cumpărați un substrat potrivit pentru cultivarea roșiilor. Acest tip de sol are o compoziție optimă, reține bine apa și conține o doză adecvată de nutrienți necesari. Roșiile de pe balcon trebuie fertilizate aproximativ la fiecare 2-3 săptămâni. Când roșiile încep să crească, fixați-le pe suport pentru a nu se rupe. Este bine cunoscut faptul că roșiile preferă habitatul semi-umbrit, unde au suficientă căldură și lumină.
Sfatul nostru: Ușurați îngrijirea plantelor cățărătoare cu setul nostru de cultivare a plantelor GARDO. Conține cleme și sfori pentru fixarea plantelor la tijele de susținere, precum și mănuși de protecție.
Căpșunile
Majoritatea soiurilor de căpșuni au nevoie de suficientă lumină solară, așa că ar trebui să găsiți un loc pe balcon care este cel mai expus la soare. Căpșunile sunt, de asemenea, ideale pentru cultivarea în ghivece suspendate sau pereți verticali de flori.
Solul pentru căpșuni ar trebui să fie bine drenat și bogat în nutrienți. Puteți cumpăra un substrat special destinat pentru cultivarea căpșunilor în magazinele de grădinărit. Pentru cultivarea pe balcon, cele mai bune soiuri de căpșuni sunt cele mici, cum ar fi Delikatess sau căpșuni "alpine" cu fructe permanente.
Căpșunile trebuie udate în mod regulat, la fiecare două zile, în zilele fierbinți chiar și zilnic. Le place solul umed, dar nu foarte ud. Căpșunile pot fi fertilizate înainte de sezonul de creștere sau chiar și în timpul sezonului, dar nu în timpul maturării fructelor.