Diviziunea de bază a culorilor
Culorile pot fi împărțite în trei grupuri de bază: reci, calde și neutre. Categoria de culori reci include toate nuanțele de albastru, verde și violet. Cum ne pot afecta culorile reci? Studiile vorbesc în principal despre efectele lor calmante sau susținerea creativității și a unei mai bune concentrări.
Cu toate acestea, vă recomandăm să alegeți pentru interior tonuri pastelate mai deschise de culori reci. În caz contrar, acestea pot părea impersonale și chiar plictisitoare.
Dar culorile calde? În grup putem găsi toate nuanțele de galben, portocaliu și roșu. Culori expresive care au spontaneitate, bucurie, spirit ludic. „Profilul lor psihologic” spune același lucru despre ele. De exemplu, roșul - culoarea pasiunii, a iubirii, a focului - energizează, are un efect emoțional și aduce căldură.
Portocaliul, pe de altă parte, se încarcă de fericire, bucurie și un astfel de detaliu - într-o cameră portocalie, pielea umană arată vie și sănătoasă. Galbenul strălucește de optimism, de bună dispoziție, de apeluri la decolare și de gânduri îndrăznețe. Și aici este adevărat că nuanțele deschise și pastelate ale acestor culori sunt mai potrivite pentru interior - fie că este vorba de pereți sau de mobilier.
Nuanțele de negru, alb și gri aparțin categoriei de culori neutre. Mai ales ultimele două culori sunt o alegere excelentă pentru culoarea pereților. Discrete, dar în același timp de neînlocuit. Poți alege cu ușurință culoarea mobilierului și a accesoriilor care să le însoțească și poți crea o locuință exact pe gustul tău.
În ce camere sunt potrivite culorile calde?
Culorile calde se potrivesc perfect acolo unde vrei să petreci mult timp. Pentru încăperi în care se dorește un vârtej de energie, pasiune sau entuziasm. Bucătărie, sufragerie, living - camere care sunt centrul vieții sociale.
Roșul se potrivește bine cu bucătăria, îți va susține pasiunea pentru gătit și, de asemenea, pofta de mâncare. Nu vorbim doar de vopsirea pereților, de exemplu, un frigider roșu sau un robot de bucătărie roșu pot da viață unei bucătării în tonuri neutre sau pământii.
O regulă de bază se aplică atât galbenului, cât și portocaliului în designul interior: evitați nuanțele saturate și foarte strălucitoare. Alegeți tonuri de teracotă sau piersică pentru portocaliu și tonuri pastelate pentru galben.
Portocaliul și galbenul sunt culori pline de viață și optimism, dar nu este nevoie să exagerați. De exemplu, în living iese în evidență fotoliul galben RUFINO, îl poți completa cu tonuri de smarald, gri, dar și nuanțe de pământ.
Portocaliul, ca și galbenul, se potrivesc cel mai bine în camere de zi - living, bucătărie, sufragerie. Colțarul extensibil LEGAS în nuanța teracotă poate arăta perfect într-un living decorat în culori neutre și naturale: pereți albi, parchet din lemn, masă din lemn.
Culorile reci ajută la calmare și concentrare mai bună
Dormitor, birou, dar și în camera copiilor. Acestea sunt camerele în care culorile reci vor aduce atmosfera dorită. Caracteristica lor comună este că pot calma o persoană, îi permit să se concentreze mai bine sau să fie mai creativ.
Dacă verdele este reprezentat de plante de interior, atunci nu ar trebui să lipsească din nicio cameră. Smaraldul elegant se potrivește bine și cu o combinație de alte culori – de exemplu, roz – chiar și în camera de zi, sub forma canapelei SOMY pe verde smarald. Cu toate acestea, verdele cu siguranță nu ar trebui să lipsească din camera sau studioul unui copil. Verdele reprezintă o culoare liniștitoare pentru ochiul uman, motiv pentru care este utilizat pe scară largă în spitale.
Albastrul este o culoare grozavă pentru dormitor și camera de studiu. Calmează mintea, încetinește respirația, iar în tonuri închise, mai ales în dormitor, creează atmosfera intimă dorită. Cu toate acestea, merită să alegeți albastru și în camera de studiu pentru copii, unde există suficientă lumină naturală. În caz contrar, poate părea prea rece. Un exemplu excelent este scaunul pivotant albastru deschis SELVA.
Când amestecați roșu pasional și albastru calmant, obțineți violet. Și așa ne afectează și psihicul: spontan și calmant în același timp, este ideal pentru a stimula creativitatea. Movul este potrivit în special pentru birou și camera copiilor. Taburetul împletit GOBI poate fi alegerea potrivită.
Dar culorile neutre?
Culorile neutre sunt de neînlocuit și dominante în interior. Mai ales albul și griul deschis. Puteți completa cu ușurință aceste două nuanțe cu mobilier și accesorii de orice culoare. Albul este încă una dintre cele mai populare culori de pereți în case. Nu e de mirare: mărește vizual camera, o face mai luminoasă și creează o senzație perfectă de puritate și inocență.
Celălalt avantaj al său este că poate fi asortat cu ușurință nu cu două, ci și cu trei culori. Imaginați-vă: pereți albi, podea din lemn, canapea smarald, taburet roz, masă din lemn, scaune alb/gri și accesorii albastru închis sau ciclamen. Griul are proprietăți similare.
Și negru? Deși în regiunile noastre îl asociem în principal cu tristețea, dacă îl folosești cu moderație în interior, poate face lucruri grozave. Cu toate acestea, evitați vopsirea pereților în negru - va face vizual camera mai mică și mai întunecată.
Practic, negrul este o culoare elegantă. De exemplu, într-un hol mare de intrare, o podea neagră cu accesorii metalice, oglinzi și sticlă poate face o impresie spectaculoasă și luxoasă.
Indiferent dacă sunteți un fan al culorilor calde sau reci, găsiți piesele dorite pe kondela.ro.