Să savurezi cafeaua – acest lucru necesită un ritual special. Chiar și acasă, te poți apropia de calitatea unei cafele făcute de barista experimentați. Tot ce trebuie să faci este să te preocupi de alegerea cafelei, de depozitarea adecvată, de măcinare, de temperatura apei și de respectarea procedurii de preparare. Cum să faci o cafea grozavă acasă?
Cel mai important, cafeaua nu dăunează organismului, dimpotrivă, dacă o prepari și o consumi corect, poate fi benefică pentru tine. Poate accelera ritmul cardiac și crește ușor tensiunea. Cu toate acestea, dacă o bei în mod regulat, nu vei simți diferența de tensiune între a bea și a nu bea cafea, deoarece aceasta va fi minimă. Uită de mitul că această băutură nu poate fi savurată de persoanele cu boli cardiovasculare. Cei mai mulți dintre ei nu au nici o problemă dacă o beau cu moderație, aleg o cafea de calitate, au un stil de viață sănătos și nu au alte boli cronice asociate.
Consumul adecvat de cafea chiar poate preveni boala Parkinson, obezitatea și diabetul zaharat - cafeaua conține o varietate de antioxidanți care acționează ca o barieră în calea stresului oxidativ.
Cafeaua nu trebuie să dăuneze sau să se transforme într-un obicei nesănătos din rutina noastră zilnică, dar pentru aceasta este necesar să abordăm în mod responsabil prepararea și selecția ei. Evită să bei cafea prăjită și arsă, care este dăunătoare pentru organism. O poți recunoaște cu ușurință – un espresso-ul care are o culoare neagră care amintește de ulei, pete grase strălucitoare la suprafață și lasă urme fierbinți pe limbă, este greșit preparat, respectiv preparat din cafea prăjită.
Cum să alegi cafeaua potrivită pentru pregătirea acasă?
Arborele de cafea are două soiuri principale - Arabica și robusta. Arabica are un conținut natural mai scăzut de cofeină, este mai acidă (vom aprecia acest lucru la cafeaua de calitate) și este, de asemenea, mai greu de cultivat. Robusta are un conținut mai mare de cofeină, are un gust mai pământesc și conține mai multe arome fierbinți.
Aceste două tipuri principale de cafea au o serie de alte soiuri care sunt specifice datorită altitudinilor, solului pe care sunt cultivate și modului în care sunt recoltate și tratate. Dacă îți plac aromele de espresso cu ciocolată, alege Brazilia. Vei obține arome mai pronunțate și puțin mai acide în cafeaua etiopiană.
Nu te zgârci cu cafeaua. Alege din magazinele de specialitate. Dacă este posibil, alege boabele de cafea în locul cafelei măcinate care își pierde rapid prospețimea și aroma. Păstrează cafeaua într-un recipient închis fără acces la aer și lumină.
Pe lângă descrierea de pe ambalaj, poți observa și pe boabele de cafea în sine dacă acestea au fost supragătite în mod inutil și, prin urmare, devalorizate. Vei recunoaște boabele de cafea prăjite ca fiind prea întunecate și strălucitoare și mirosind a ars.
Cafea pentru ibric sau pentru espresso?
Când cumperi cafea, ține cont dacă dorești să o folosești la filtru sau espressor. Unele soiuri și metode de prăjire ies mai mult în evidență la prepararea cafelei sub presiune (espresso), alte proprietăți gustative și arome ale cafelei sunt reflectate prin filtru. Nu îți fie teamă să pui întrebări atunci când alegi cafeaua.
Prepararea cafelei ca ritual
Dacă ești un adevărat iubitor de cafea, aparatul de cafea cu pârghie va deveni partenerul tău fidel, iar prepararea cafelei se va transforma într-un ritual sacru. Aparatul de cafea cu pârghie KONDELA - ERNESTO, datorită corpului său robust din oțel și a presiunii de 15 bar, poate pregăti o băutură delicioasă cu spumă uimitoare, pe care o poți savura în confortul casei tale oricând dorești.
Cum sa faci cea mai buna cafea?
Distribuie cafea măcinată în manetă. După apăsarea butonului, apa sub presiune trece prin ea, ceea ce îi conferă cele mai delicioase arome. Rezultatul este o ceașcă de cafea cu o cremă bogată (spumă) și o aromă puternică.
Aparatul de cafea poate spuma lapte și pentru cappuccino sau latte și, datorită duzei detașabile, îl poți curăța cu ușurință sub jet de apă după utilizare. Poți face una sau două cafele o dată apăsând butonul. În plus, culoarea roșie distinctivă va deveni un element de design important al bucătăriei tale.
Gustul distinctiv al cafelei proaspăt măcinate în espresso sau cappuccino creează, literalmente, dependență. Iubitorii de cafea recomandă măcinarea boabelor de cafea cu maximum 15 minute înainte de prepararea propriu-zisă, în mod ideal chiar înainte de preparare. Așa că, dacă dorești să duci ceremonia cafelei și mai departe, ajungi la aparatul cu pârghie BERNY cu râșniță. Cu aparatul de cafea KONDELA BERNY într-o culoare elegantă alb sau negru, poți prepara 1-2 cești de cafea sau băuturi cu cafea și lapte sub presiunea pompei de 19 bar în câteva zeci de secunde, din cafea proaspăt măcinată. În plus, este ușor de întreținut datorită funcției de detartrare, modului de economisire a energiei și a funcționării silențioase.
După preparare, lasă espresso-ul să se odihnească câteva secunde, bucură-te de aroma lui, apoi amestecă-l cu o lingură și abia apoi savurează-l. De ce? În prepararea cafelei, o cantitate mică formează și furan, un compus organic care apare în mod obișnuit în tratamentul termic al alimentelor. Pentru că este toxic, nu are ce căuta în alimentația noastră. A scăpa de el este ușor. Furanul este o substanță volatilă, așa că lasă cafeaua câteva secunde înainte de a o bea.
Câtă cafea putem bea pe zi?
Un adult sănătos poate să bea până la patru căni de cafea pe zi, în funcție de fizicul său. Corpul uman reușește să ia 200 până la 300 de miligrame de cofeină pe zi, fără efecte secundare. În cazul sarcinii sau alăptării apar păreri contradictorii, însă, în general, 2 căni de cafea de calitate și pregătită corespunzător nu pun în pericol copilul sau mama. Din nou, totuși, ar trebui să urmezi sfatul unui medic care îți cunoaște starea de sănătate.
De ce servim apă la cafea?
La cafenea, se oferă un pahar de apă cu cafeaua comandată. Nu este doar un gest frumos - din moment ce cafeaua se scurge, trebuie neapărat să te gândești la regimul de băut. În mod ideal, ar trebui să bei un pahar cu apă curată înainte de a te răsfăța cu o ceașcă de cafea și apoi să bei un alt pahar după ce ai băut cafea.
Uită de zahărul din cafea
Absorbim „zahărul ascuns” în organism din mai multe surse zilnic. Nu mai trebuie adăugat și în cafea. În plus, dacă te obișnuiești cu cafeaua gourmet de calitate, îți va părea rău să o "strici" cu zahăr. Cafeaua fină în sine oferă un număr infinit de nuanțe și arome atunci când este pregătită corespunzător. Experimentează, joacă-te cu dimensiunea de măcinare, cu presiunea potrivită atunci când apeși pe pârghie, încearcă și bucură-te de ritualul cafelei.
Când este momentul ideal pentru cafea?
Dacă te trezești la cinci sau șase dimineața, ora ideală pentru prima ta cafea este între nouă și zece dimineața. Ar trebui să bei ultima cafea până la ora două după-amiaza dacă te culci înainte de miezul nopții. În caz contrar, este posibil ca somnul să nu fie de bună calitate și te vei trezi dimineața epuizat și reticent să mănânci micul dejun. Cu toate acestea, o persoană sănătoasă obișnuită cu consumul de cofeină poate tolera consumul de cafea cu 4-6 ore înainte de culcare.
Pentru a menține cafeaua caldă mai mult timp
Savurarea cafelei fierbinți este un adevărat răsfăț - dar uneori circumstanțele ne opresc. Graba dimineții când duci copiii la grădiniță sau la școală, o videoconferință lungă, dezordine în bucătărie care chiar trebuie curățată... Dar problema poate fi rezolvată - și cu stil. Cănile din colecția HOTCOOL te vor seduce cu designul și funcționalitatea lor. Sunt realizate manual, suflate din sticlă borosilicată cu rezistență excepțională la temperaturi ridicate și scăzute, deteriorări mecanice și acțiunea agenților de curățare agresivi.
Deoarece au pereți dubli, între care există un vid, pot menține temperatura ideală a băuturii pentru o perioadă lungă de timp. În plus, căldura și frigul nu sunt transferate în exterior, așa că poți să ții cu ușurință o ceașcă de ceai fierbinte sau cafea fierbinte în mâini.
Pe lângă băuturile calde - cafea, ceai, vin fiert, punch, poți servi cu ușurință din ele și băuturi cu gheață. Băuturile reci își mențin temperatura mai mult timp în aceste pahare, lucru pe care îl vei aprecia mai ales pe timpul verii fierbinți. Și cireașa de pe tort - băuturile de cafea cu lapte precum latte macchiato sau cappuccino ies perfect în evidență în ele. Noroc!