Pentru umplutura de carne:
500 g carne de vită
350 g cârnați italienești (sau alți cârnați de porc disponibili)
1 ceapă tocată mărunt
2 căței de usturoi presați
2 conserve (aprox. 400 g fiecare) de roșii feliate
1 cutie (aprox. 500 g) de piure de roșii
½ cană de apă
2 linguri de zahăr
2 lingurițe de busuioc uscat
¾ linguriță de fenicul uscat
¼ linguriță de piper negru măcinat gros
3 linguri de pătrunjel tocat
sare
Pentru umplutura de ricotta:
500 g brânză ricotta
1 ou
1 lingură de pătrunjel tocat
sare
Alte ingrediente:
9 până la 12 foi de lasagna (în funcție de marcă și de mărimea vasului de copt)
4 căni de mozzarella tăiată mărunt
¾ š cană de parmezan ras
INSTRUCȚIUNI
Se macină carnea într-un tocător electric KANTE împreună cu cârnații italienești. Dacă nu aveți, puteți folosi și cârnați de porc de bună calitate. Se pune amestecul într-o tigaie adâncă, adâncă și se amestecă cu o furculiță în timp ce fierbe. Când carnea s-a rumenit, se adaugă ceapa tocată și usturoiul pisat. Se adaugă roșiile din conservă, piureul și toate celelalte ingrediente. Se fierbe sub un capac timp de aproximativ 30 de minute.
Între timp, gătiți lasagna. Într-o oală mai mare se aduce apa la fierbere, se condimentează cu sare și se adaugă feliile de lasagna. Se fierbe timp de 8 până la 10 minute. Scurgeți, dar nu clătiți cu apă rece! Trebuie doar să le întindeți separat pe o foaie de copt ușor unsă cu ulei. În acest fel, lasagna nu se vor lipi.
Preîncălziți cuptorul la 190 °C. Pregătiți o tavă de copt de aproximativ 33 cm pe 23 cm.
Într-un castron, se amestecă ricotta cu oul, sarea și pătrunjelul. Când amestecul de carne este gata, se ia de pe gaz și se lasă să se răcească puțin.
Să începem cu stratificarea. Puneți 2 linguri mai mari de umplutură de carne pe fundul vasului de copt, acoperiți uniform cu lasagna (aproximativ 3 bucăți pe strat), întindeți ⅓ din umplutura de ricotta, presărați cu mozzarella și parmezan. Puneți un alt strat de carne peste brânză și repetați procesul. Ingredientele de mai sus ar trebui să ne ofere 3 niveluri. Ultimul strat este umplutura de carne, doar se presară cu restul celor două brânzeturi, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 50 de minute. După 25 de minute, se îndepărtează învelișul și se coace încă 25 de minute fără el. După scoaterea din cuptor, lasagna trebuie lăsată să stea încă 15 minute.