Stai bine acasă? 6 Sfaturi pentru un șezut sănătos

Stai bine acasă? 6 Sfaturi pentru un șezut sănătos

Statul pe scaun este nenatural pentru oameni. Cu toate acestea, schimbarea stilului de viață și a stilului de muncă a făcut ca omenirea să piardă aproximativ 65% din mișcarea sa zilnică doar în ultimul secol. Stăm la serviciu, stăm acasă, stăm în mașină, stăm la restaurant, stăm la cinema. În multe cazuri, șederea a devenit cea mai comună poziție a unei persoane.

Șederea nesănătoasă poate provoca dureri de gât, dar și pe întreaga coloană vertebrală, probleme cu articulațiile șoldurilor, vene varicoase și, de asemenea, contribuie la boli cardiovasculare sau diabet. În plus, din cauza șederii necorespunzătoare, este posibil să avem probleme de concentrare - nu primim suficient oxigen în plămâni și creierul are de suferit. Există o senzație de somnolență și de pierderea concentrării. Ce zici de asta? Indiferent dacă stai la serviciu sau acasă, avem 6 sfaturi pentru a face asta mai sănătos.

 

Scaun de joc

 

1. Alege scaunul potrivit

Care scaun este cel mai bun pentru o ședere sănătoasă? Aici întâlnim două curente de opinie: unul dintre ele este așa-zisul „șezut dinamic”. Cum arată în practică? Practic este un scaun fără sprijin, care „forțează” o persoană să se miște constant, să schimbe postura, să angajeze mușchii. Scaunele dinamice sunt asigurate, de exemplu, de bile, scaune fără arcuri sau un scaun cu o bicicletă staționară.

Al doilea model de șezut sănătos sunt scaunele ergonomice, care oferă sprijinul dorit în zonele cheie: șolduri, coloana cervicală și umeri. Ideal este reglabil, astfel încât acest scaun să se adapteze predispozițiilor fizice ale fiecăruia dintre noi. Aceste cerințe sunt perfect îndeplinite și de scaunul de gaming JOVELA, care, datorită formei sale, obligă o persoană să stea într-o poziție naturală. Prin susținerea corpului, nu numai coloana vertebrală este protejată, dar greutatea este transferată uniform pe umeri, șolduri, gât și, bineînțeles, pe coloana vertebrală.

 

Scaun staționar

 

2. Schimbă-ți poziția în mod regulat

Studiile au arătat că este nevoie de cel puțin 300 de impulsuri pe zi pentru a câștiga mușchi. 200 de impulsuri sunt suficiente pentru a împiedica să se piardă.Pentru a putea câștiga impulsuri musculare chiar și în timpul șezutului, este bine să ne schimbăm regulat poziția de șezut. Această schimbare are un efect pozitiv asupra sănătății noastre: pe lângă întărirea corsetului muscular, ajută și la aprofundarea respirației, și astfel la oxigenarea corpului și a creierului și stimulează și circulația sângelui. Riscul de varice scade astfel semnificativ.

O soluție interesantă este un scaun de birou cu o bicicletă staționară. Din cauza lipsei spătarului, suntem nevoiți să căutăm constant o poziție nouă, naturală, iar cu ajutorul pedalelor putem exersa și în timp ce lucrăm sau citim. Pare nebunesc, dar funcționează grozav.


 

Stând pe fitlop

 

3. Împarte sesiunea lungă cu o mică încălzire

Chiar dacă folosești un scaun care permite o ședere dinamică, corpul tău va primi o mică încălzire și în acest caz. În timpul acesteia, capătă zeci de impulsuri care sunt valoroase pentru mușchi. Cât de des faci o încălzire? În mod ideal, la fiecare oră, petrece doar un minut sau două făcând activități fizice. Ce fel de activități? Doar întinderea și două tururi în jurul biroului sunt un început excelent. Cu toate acestea, poți să te relaxezi, să alergi în sus și în jos pe scări sau să practici yoga.


 

Masa reglabila

 

4. Încearcă să alternezi între șezut și statul în picioare

Un alt sfat pentru a sta mai sănătos este să nu stai. Deci: nu sta pe loc. Poziția verticală este firească pentru om. Doar ridică-te. Dar ce zici de un birou la care lucrezi sau citești o carte? Răspunsul este relativ simplu: o masă reglabilă pe înălțime este de mare ajutor. În oferta noastră vei găsi o masă NIXON reglabilă pe înălțime de la 78 la 117 cm. Prin urmare, oferă suficient confort chiar și în picioare.

Datorită statului în picioare, îți vei pune coloana vertebrală într-o poziție naturală, îți vei angaja articulațiile șoldului, îți vei oxigena mai bine sângele din picioare, vei putea respira mai adânc. Așa că vei elimina încă o dată capcanele șezutului nesănătos care cauzează probleme de sănătate. Poate fi neobișnuit pentru tine la început, dar după câteva zile de alternare în picioare și așezat, vei simți primele semnale pozitive ale corpului tău.

 

Stând la computer

 

5. Stai la calculator? Distanța corectă a monitorului te va ajuta

Știi asta - citești sau te uiți la monitor și după un timp te trezești cocoșat. Coloana cervicală suferă în principal de această poziție și în același timp aduce o respirație mai superficială. Cum se rezolvă această problemă? Distanța și înclinarea corectă a monitorului te vor ajuta. Desigur, depinde și de dimensiunea monitorului. În principiu, totuși, putem vorbi despre o distanță ideală în intervalul 50 până la 75 cm, în timp ce înclinarea monitorului ar trebui să fie de aproximativ 15 - 20 °.

Partea superioară a ecranului ar trebui să fie la nivel cu ochii tăi. Același lucru este valabil și pentru lucrul cu computerul în timp ce stai în picioare. Tot ce ai nevoie este această mică schimbare și coloana vertebrală cervicală îți va mulțumi. Dacă, în ciuda acestor ajustări, ai tendința să te apleci în față și să te cocoșezi, nu ezita să consulți medicul oftalmolog. Apropierea corpului de monitor poate fi cauzată de incapacitatea ochilor de a focaliza corect.

 

Fotoliu pentru îngenuncheare

 

6. Stai în genunchi

O combinație de șezut cu sprijin corporal în locurile potrivite cu șezut dinamic. Cam așa am putea descrie în câteva cuvinte îngenunchierea. După cum sugerează și numele, chiar ești în genunchi pe acest „scaun”. Acest lucru va permite coloanei vertebrale să intre într-o poziție naturală (chiar și gâtul), îngenunchierea permite și schimbări frecvente de poziție și, de asemenea, elimină problemele cu respirația superficială sau venele varicoase. Greutatea este distribuită uniform de la coloană vertebrală prin umeri până la tibie.

Desigur, acest tip de șezut nu este potrivit pentru persoanele care suferă de dureri de genunchi sau tibie. În oferta noastră vei găsi, de exemplu, scaunul pentru înghenuchiere RUFUS în cinci variante de culoare: gri-negru, bej-negru, verde-negru, roz-negru și gri-negru-negru. Este un mod neconvențional de a sta, la început, așteaptă-te la un oarecare disconfort, dar după te obișnuiești cu statul în genunchi, corpul tău îți va mulțumi.

Vrei să te răsfeți cu o ședere mai sănătoasă? Puteți găsi scaune de joc, scaune tip kneeling și mese reglabile pe înălțime la kondela.ro.