Unde anume în apartament (nu) ar trebui să amplasați oglinda?

Unde anume în apartament (nu) ar trebui să amplasați oglinda?

Oglinda este un accesoriu pe care îl folosim nu doar pentru a ne verifica aspectul exterior, ci și ca decorațiune. Ea luminează și mărește optic încăperea, sparge monotonia și umple spațiul nefolosit de pe perete. Amplasarea oglinzii are și regulile sale. Continuați să citiți și veți afla unde anume specialiștii recomandă să o montați în anul 2023 și unde, dimpotrivă, nu.

 

Care este dimensiunea ideală a oglinzii?

O oglindă "orizontală" lungă servește pentru a accentua lățimea. O oglindă "verticală" înaltă atrage atenția asupra înălțimii. O oglindă cu formă pătrată sau dreptunghiulară este potrivită pentru a evidenția adâncimea camerei. Un cadru rotunjit sau curbat poate conferi un aspect mai delicat sau chiar romantic.

O singură oglindă mică pe un perete mare va părea pierdută și lipsită de importanță. Folosiți o oglindă cu dimensiune potrivită pentru peretele ales. Dacă doriți ca oglinda să fie punctul central al camerei, asigurați-vă că este suficient de mare pentru a fi remarcată. Alegeți o oglindă cu cadru. În schimb, dacă oglinda trebuie să devină parte a fundalului, ar trebui să optați pentru o oglindă mai mică, fără cadru. Oglinzile mai mici pot fi utilizate ca accente, reflectând obiecte interesante. Utilizați-le în grupuri. Împreună vor crea o unitate mare și vor deveni ușor centrul atenției.

Hol cu o comodă albă și deasupra ei o oglindă lată cu ramă aurie.

 

Pentru a face camera să pară mai luminoasă

O oglindă plasată în locul potrivit poate captura și optimiza lumina naturală. Așezați-o lângă fereastră, va reflecta unghiul luminii și o va dispersa în întreaga cameră. Alternativ, o puteți amplasa pe peretele din fața ferestrei. Lumina de la fereastră se va reflecta în oglindă, făcând încăperea să pară mai luminoasă decât este în realitate. Un alt truc pentru a lumina încăperea este amplasarea unei oglinzi mari între ferestre. La intrarea în cameră, în primul moment, veți confunda oglinda cu o fereastră, creând impresia că întreaga încăpere este inundată de lumina naturală a soarelui.

Această metodă poate aduce mai multă lumină, de exemplu, și în hol. Dacă aveți un hol lung și îngust, amplasați oglinzi pe pereții opuși. Asigurați-vă că oglinzile nu sunt una în fața celeilalte. De asemenea, oglinda nu ar trebui plasată la capătul holului. Amplasați o oglindă în spatele sursei de lumină, în spatele unei lumânări, lustre sau veioze. Oglinda va ajuta la maximizarea razei de lumină, obținând astfel un efect aproape magic.

Oglindă pe noptieră în spatele unei lămpi de masă. Imagine ilustrativă: Oglindă în spatele sursei de lumină

 

Pentru a face camera să pară mai mare

În acest caz, se aplică regulă de bază - cu cât oglinda este mai mare, cu atât va conferi impresia unui spațiu mai amplu. O oglindă mare într-o cameră mică va conferi iluzia adâncimii. O puteți agăța pe perete deasupra mesei de dining, astfel încât să reflecte lustra, sau o puteți monta în fața pieselor de artă valoroase sau preferate. 

Dacă bucătăria dvs. este mică și ați încercat deja toate modurile posibile de a câștiga loc prețios, montați un perete de oglindă în spatele blatului de lucru. Încăperea va fi reflectată în oglinzi. Această retroacțiune vă va da impresia unui spațiu mai mare. Totuși, amintiți-vă că acest tip de perete are și dezavantaje. Trebuie să vă pregătiți pentru întreținerea sa frecventă. Urmele lăsate de picăturile de apă și de stropi vor fi mai vizibile pe suprafața oglinzii decât pe faianța cu relief.

Oglindă pe peretele din spatele blatului de bucătărie. Imagine ilustrativă: Oglindă în spatele blatului din bucătărie

 

Oglinda nu trebuie să fie mereu dreptunghiulară

Dacă v-ați hotărât să încorporați o oglindă în încăpere, sunteți pe calea potrivită pentru a conferi acelei camere eleganță și amploare. Oglinda poate fi folosită în mai multe moduri. Înainte de a căuta o oglindă care să corespundă cerințelor dvs., gândiți-vă unde o veți agăța și ce efect așteptați să obțineți de la ea. Pe lângă oglinzile clasice dreptunghiulare sau pătrate, veți găsi pe piață și oglinzi cu forme rotunde, asimetrice sau chiar poligonale, cu ramă sau fără, pentru agățat sau pe suport. Există și oglinzi de dimensiuni mai mari pe care le puteți așeza pe podea și sprijini de perete.

Dacă nu puteți găsi un tablou care să umple peretele și să evidențieze stilul camerei, investiți într-o oglindă cu ramă sculptată. Aceasta va transforma complet aspectul camerei, o va face să pară mai mare și mai luminoasă.

Pentru spațiul neutilizat, cum ar fi deasupra unei comode, distribuiți mai multe oglinzi mici de dimensiuni diferite. Peretele va emana o impresie artistică, iar întreaga cameră va deveni mai atrăgătoare.

Nu fiecare oglindă trebuie să fie agățată pe perete. Utilizați o oglindă mare de podea, sprijinită de perete, sau o oglindă pe suport. Acestea vor avea același efect ca o oglindă agățată. Camera va părea mai mare și mai luminoasă.

Oglindă cu ramă aurie, sprijinită de perete și așezată pe comodă.

 

Ce să evitați? 

  1. Nu agățați niciodată oglinda astfel încât să reflecte dezordinea sau un perete deteriorat, sau mobilier neinteresant și învechit.
  2. Atenție la numărul de oglinzi! Uneori, prea multe oglinzi au un efect opus, creând un aspect haotic și neplăcut.
  3. Dacă doriți să aveți o oglindă în dormitor, plasați-o astfel încât propria dvs. reflexie să nu fie prima imagine pe care o vedeți dimineața după trezire. Designerii recomandă agățarea oglinzii deasupra capului patului.
  4. Oglinda nu ar trebui să fie amplasată pe peretele opus ușii de intrare. Agățați-o pe peretele lateral sau folosiți o oglindă pe suport, pe care o puteți muta oricând.
  5. Evitați oglinzile de tavan. Pe lângă faptul că un obiect de sticlă greu pe tavan poate reprezenta un pericol, o oglindă amplasată în acest mod influențează foarte puțin percepția spațiului.
  6. În spațiul în care obișnuiți să desfășurați activități creative, fie că este vorba de muncă sau studiu, oglinda nu are ce căuta. Vă va distrage de la activitatea de învățare.
  7. Nu plasați oglinzi în încăperi cu umiditate ridicată. În astfel de încăperi, oglinzile ar trebui să fie sprijinite de perete pentru a asigura circulația aerului.
  8. Evitați utilizarea plăcilor de oglindă.
  9. Orice oglindă deteriorată, spartă sau fisurată trebuie eliminată imediat și înlocuită.
Cameră de student mobilată cu o oglindă cu suport, aflată lângă pat. Imagine ilustrativă: Oglindă în camera studenților

 

Fie că oglinda are un rol decorativ, fie practic, întotdeauna trebuie să luați în considerare motivul pentru care o alegeți. Amplasarea oglinzii are anumite reguli, așadar evitați să le agățați haotic pe pereții goi. Alegerea formei corecte a oglinzii, culoarea ramelor și stabilirea locului potrivit pentru aceasta poate părea o adevărată artă. Cu toate acestea, cu ajutorul sfaturilor noastre, vă veți descurca minunat!